Snart bliver det jul – og træet tændes 1. december

Der er lagt i brændeovnen til en familie-hyggelig-søndag i næste uge, når det store juletræ på torvet skal tændes.Tag nissehue på og kom og vær med til en festlig dag i Viby.

Allerede kl. 11.-16 kan man gå indenfor i festsalen på Viby kro og indsnuse den gode stemning på julemarkedet. Måske købe et par julegave i de mange boder med nisser, engle, smykker, dekorationer, smedekunst, hæklede og strikkede ting, betonfigurer og andre lækkerier.

Kl. 13-15 kan man gå indenfor i Kulturhuset og deltage i juleværkstedet dér. Klippe-klistre lidt julepynt og komme i den rette stemning.

Kl. 14.45-16 er det Viby Idrætsforening, der inviterer til juleskattejagt på torvet. Mødested ved juletræet. Det bliver sjovt – og alle kan være med.

Kl. 16-17.00 er det Viby Cityforening, der samler alle til tænding af det store juletræ på torvet. Det bliver med underholdning og sang fra både gospelkoret N’Joy og Viby Friskoles elever. Borgmester Tomas Breddam taler og tænder træet, som dagpleje- og daginstitutionsbørnene har pyntet.

Festen slutter med gratis godteposer til børnene.

Nu rives hal og mejeri ned

I næste uge (uge 44/2019) begynder nedrivningen af Cosmoshallen på torvet i Viby og mejeriet i Søndergade, fortæller Sofie Larsen, der er projektleder og bygherrerådgiver for Roskilde Kommune. Derfor er der nu sat hegn op og spærret af for byggepladsen. Nedrivningen begynder indendørs, så det varer lidt før nedrivningen er synlig i gadebilledet. Nedrivning og klargøring af grunden løber fra oktober 2019 – maj 2020.

Vi vil bestræbe os på, at byggeriet skaber så få gener som muligt for naboer og andre borgere i byen, men det kan desværre ikke undgås, at der i perioder vil være støj ligesom det i perioden omkring nedrivning af hallen vil blive nødvendigt at råde over en del af Torvet.

Byggeriet det nye fælleshus for bibliotek, kulturhus og lokalhistorisk forening forventes at gå i gang sommeren 2020 og stå færdigt i efteråret 2021.

Projektet for bibliotek og kulturhuset, som er tegnet af Christensen & Co. og Primus Arkitekter, kan ses på Roskilde kommunes hjemmeside:  https://roskilde.dk/kommunen/kommunen-i-udvikling/viby-bibliotek-og-kulturhus

Tidsplanen holder på elevatorbyggeri i Viby

Elevatorbyggeriet ved Viby Station skrider planmæssig frem

Tidsplanen holder fortæller projektleder Michael Gârtner og det betyder, at gangtunnellen forventes åbnet som planlagt den 22.11. og at stationspladsen genåbnes den 29.11. 2019.

Det er godt nyt for Viby i almindelighed og for pendlere og de handlende i den ende af byen i særdeleshed.

Til gengæld er det mere tvivlsomt med ønsket om at få lov til at beholde de etablerede midlertidige trapper mod Dalen og Vestergade. Spørgsmålet er drøftet med BaneDanmark, fortæller Michael Gârtner og BaneDanmark har tilkendegivet, at de ikke er interesseret i at beholde trapperne.

Ny hjertestarter i Viby

Børnehuset Atlantis har fået hjertestarter. Den kan benyttes af alle, men vi håber selvfølgelig ikke, at nogen får brug for den, skriver Atlantis.
Børnehuset Atlantis ligger på Bakkefløjen 17-19 i Dåstrup. Hjertestarteren sidder på børnehavens husmur – mellem de to bygninger og kan tilgås også uden for børnehusets åbningstider.

Viby Sjælland har efterhånden (og heldigvis) fået en del hjertestartere, der er god grund til at opdatere det indre landkort og at lære børn og unge, at de er der for en grund og ikke er legetøj. Kortet over dem alle findes på siden her:

Inga Skjærris fik fortjent Idrætspris

Viby Idrætsforenings allestedsnærværende Inga Skjærris fik til frivilligfest i Roskilde Kommune meget velfortjent Roskilde Kommunes Idrætspris.

Få har gennem tiden lykkedes med at lukke munden på den nu tidligere formand, men den fine anerkendelse fik alligevel taget fusen på hende. “Det var uventet og jeg er meget glad, taknemmelig og ydmyg over den fine pris” utalte hun efter overrækkelsen, der blev fulgt af mange fine ord om den lange, tro tjeneste for Viby Idrætsforening. En gerning, der langt fra er slut, for Inga sidder heldigvis endnu på næstformandposten og er blandt meget andet også Idrætsforeningens repræsentant i Viby Cityforening.

Rigtig mange vil kende Inga for hendes helt særlige engagement for Viby i almindelighed og for idrætten i særdeleshed. Stort tillykke med den fine pris.

 

Boligselskabet Roskilde Syd bygger også i Vindinge

Ramsø Ældreboligselskab (som kun byggede ældreboliger i den tidligere Ramsø kommune) har for år tilbage ændret navn til Boligselskabet Roskilde Syd og det giver lidt flere muligheder for at bygge mere, forklarer formanden Inga Skjærris

De fleste kender nok afdelingen Toftehøjen i Viby, men nu kommer også afdeling i Vindinge; Vindinge Nord med 48 almennyttige boliger som forventes færdigt i marts 2021. Og inden vi får set os om også byggeriet i Viby Bymidte som får navnet Mejerigården. Her skal der bygges 20 lejeboliger. Når Biblioteket er flyttet over i det nye bibliotek i 2021 kommer der også et boligbyggeri på biblioteksgrunden i Viby.

Ny kunst på Toftehøjen både ude og inde

Kjeld Sandsted og Vibeke Sørensen udstiller på Toftehøjen

Gennem årene har mange forskellige kunstnere givet liv på Toftehøjens vægge med deres udstillinger og værker, til glæde for husets beboer og personale og de gæster og borgere som kommer på Toftehøjen.

Nu er der igen ny kunst på Toftehøjen. Ude i haven udstiller Kjeld Sandsted, sine værker i jern og metal. Inde er det Vibeke Sørensen fra Kirke Såby som udstiller sine malerier. Vibeke Sørensen fortæller om sig selv, at hun har malet i rigtig mange år og fået undervisning i 5 år. Vibeke Sørensen har udstillet flere steder bl.a. i lægehuse, på plejehjem, men også på Roskilde Sygehus og i Osted Kulturhus m.m.

Kik forbi, det er oplevelsen værd.

 

 

 

 

Plakaten er klar – Høstfest 2019

Viby fylder 160 år i 2019 og det bliver fejret med et brag af en Høstfest lørdag den 31. august kl. 9-14. Plakaten er klar og på vej rundt til ophængning.

Klar, parat, gå! Vandrefestival

Vandrefestivalen, som foregår fra den 16. august til den 8. september, er ved at vokse sig til en stor begivenhed i Roskilde Kommune.
I år er der 41 tilbud om vandreture – i nord, syd, øst og vest – fra få hundrede meter til 12 kilometer – for de mest energiske til kørestolsbrugere.

“Vandrefestivalen er en fantastisk mulighed for at lære vores dejlige kommune at kende fra en anden vinkel, nemlig til fods. Samtidig er jeg utroligt stolt af igen af se, hvor meget vores foreningsliv bidrager med, når vi samles om at få skabt en begivenhed for borgerne”, siger borgmester Tomas Breddam.

“Når vi vælger at satse på Vandrefestivalen fra kommunens side, skyldes det to ting. For det første er det en del af indsatsen fra vores sundhedscenter for at få flere til at bevæge sig mere i dagligdagen. For det andet er festivalen er rigtig god anledning til at invitere borgerne ud i naturene og opleve alle de rekreativt muligheder, vi arbejder på at udvikle”, siger borgmester Tomas Breddam.

De rekreative ture giver blandt andet mulighed for at opleve Gulddysse skov, Bolund, Hedeland, Vigen, Vibystien, Himmelsøen og Lynghøjsøerne.Og så har de mange foreninger og ildsjæle, der bidrager, valgt at tilbyde mange forskellige oplevelser som en del af vandreturene. Man kan fx komme ud og sanke fra naturens spisekammer, dyrke skov-yoga på en sheltertur, komme på sansetur i Boserup Skov eller møde dyrene hos Hørhusenes græsningslaug.Sundhedscentret byder ind på festivalen med en række gåture fra enten Center for Handicap i Svogerslev eller fra centret på Københavnsvej 266.

Fakta

Vandrefestivalen organiseres i år af 15 deltagende kommuner i Region Sjælland, som også er udgiver af hjemmesiden med støtte fra Region Sjælland. I år er der 41 vandreture i Roskilde Kommune.I Roskilde deltager – ud over de kommunale institutioner – disse aktører i vandrefestivalen:

 • Roskilde Oplevelseshavn & Naturkogeskolen
 • Alzheimerforeningen, Lokalforeningen Østsjælland
 • Roskilde Ældre Motion
 • SIND
 • Tune IF Trim
 • Aaben dans
 • Dansk Vandrelaug Roskilde afdeling.
 • Egnshistorisk Forening i Grundsø
 • Danmarks Naturforening Roskilde
 • Diabetesforeningen, lokalforening Roskilde
 • Hørhusenes græsningslaug
 • Viby Spejder
 • Nationalpark Skjoldungernes Land
 • Fugleværnsfonden

Se en oversigt over programmets tilbud

Se hele programmet på roskilde.dk/vandrefestival

 

Roskilde Kommune har fået ny borgmester

Tomas Breddam (S) overtog onsdag aften borgmesterkæden i Roskilde Kommune, efter byrådet har valgt ham som efterfølger for den nye kultur- og kirkeminister, Joy Mogensen (S).

Allerede torsdag morgen begynder arbejdet for Tomas Breddam som borgmester på Rådhuset.

– Jeg glæder mig meget til at videreføre det brede samarbejde i byrådet, og der venter allerede en række store opgaver, når vi blandt andet skal have vedtaget kommunens budget for 2020. Næsten hele byrådet er enige om en stor del af punkterne i det fremskrevne budget, så der er en udbredt vilje til at få kommunens økonomi til at køre rundt, siger Breddam.

Jeg vil fortsætte Roskildes gode udvikling

Breddam har store ambitioner for kommunens udvikling. Jeg har store ambitioner om at fortsætte Roskilde Kommunes gode udvikling lige fra Jyllinge i nord til Viby i syd. Vi skal have nogle attraktive byer, der både tiltrækker nye indbyggere og flere arbejdspladser. Samtidig skal vi opføre forskellige typer boliger, så Roskilde Kommune fortsat kan være et sted, hvor alle har råd til at bo, siger Breddam.

Kort om Tomas Breddam:
Tomas Breddam (S) har siden 2013 været byrådsmedlem i Roskilde Kommune, hvor han siden 2017 også har været formand for Plan- og Teknikudvalget. Han har i mange år været HR-partner ved forskellige firmaer og har siden 2015 været ansat ved Aarhus Universitet på Campus Roskilde. Han har er uddannet cand.tech.soc fra Roskilde Universitet. Tomas Breddam er 48 år, har tre børn og er gift med Dorte.

Pyjamasheltene kommer til Viby Sjælland

Glæd dig til Høstfesten i Viby lørdag 31. august. De berømte Pyjamashelte kommer til byen. Om dagen er Amanda, Jens og Oscar helt normale skolebørn, men når de tager deres pyjamas på forvandler de sig til superheltene Ugline, Gecko og Kattedreng.

Når vi møder Pyjamasheltene til Høstfesten så er de allerede i deres superheltekostumer og sammen med konferencieren fortæller og synger de om deres superkræfter og hvad der kræves for at være superhelt.

Pyjamasheltene går på scenene kl. 11.00

Sæt allerede nu kryds i kalenderen – og inviter bare hele familien og vennerne til at komme til Viby og giv dem et brag af en oplevelse.

 

Regnvejrsdage er gode til oprydning!

Sådan en sommerdag hvor det bare regner … den er lige til at rydde op i! Så kan man få vendt bunden i vejret på skuffer og skabe og fundet alt det frem man alligevel ikke bruger, dubletterne eller det der er blevet for småt, for stort eller slet ikke brugt.

Er du i gang med sådan en regnvejrsdag? Eller har planer om den i morgen? Så skulle du overveje at bestille en kræmmerstand til Høstfesten 31. august. Det gør du på hjemmesiden 4130-viby.dk under fanen Høstfest.

Måske kan nogle andre have glæde af dit ikke længere nyttige gods? Hvem ved måske kan du tjene til noget af det du længe har ønsket dig? Det koster 100,- kr. pr. 3 meter stand, og man må bestille så mange man har brug for – så længe lager haves.

God fornøjelse med oprydningen.

 

Borgmester Joy Mogensen bliver minister

Statsminister Mette Frederiksen har sat sit ministerhold og som overraskelse for de fleste, har hun valgt at trække Roskildes borgmester Joy Mogensen ind som kirkeminister og kulturminister. Mette Frederiksen præsenterer sin nye regering for dronningen i formiddag. Et spændende karriereskifte for den socialdemokratiske borgmester, der efter otte år forlader jobbet som borgmester med øjeblikkelig virkning.

1. viceborgmester Poul Andersen overtager posten midlertidigt, indtil en ny borgmester vælges på førstkommende ordinære byrådsmøde i august.  Det har længe været meldt ud, at Thomas Breddam skulle vikariere som borgmester, når Joy Mogensen skulle på barsel til efteråret.

Kaj V. Hansen indtræder i byrådet nu som det 31. medlem.

Stort tillykke til Joy Mogensen.

Vibyborgere stiller byge af spørgsmål

Forventningerne er klare, forud for borgermødet på torsdag

Vibygruppen, der tidligere har stillet spørgsmål til Roskilde Byråd, lavet underskriftsindsamling og arrangeret demonstrationer vedr. udflytning af Lindegården til Viby, har forud for denne uges borgermøde stillet en byge af spørgsmål til Roskilde Kommunes politikere og bedt dem sørge for, at også Københavns kommune møder velforberedt til borgermødet.

Vibygruppen har været i kontakt med rigtigt mange borgere i Viby og omegn den seneste tid. Vi har samlet en del spørgsmål sammen som vi ønsker at stille på borgermødet, forklarer talsmanden.

Vi vil, med denne offentliggørelse af spørgsmål forud for mødet, sikre os at kommunen kan nå at forberede ordentlige svar inden mødet.

Du kan finde alle de stillede spørgsmål her:

Borgermødet afholdes torsdag den 20. juni kl. 19-21 i Viby Idrætscenter.

Dannebrog fylder 800 år i dag

Valdemarsdag 2019 er en helt særlig dag   

Ifølge overleveringen dalede Danmarks flag, Dannebrog, ned fra himlen mens den danske hær kæmpede i Lydnaisse i Estland i 1219. Dermed kan det i år fejrer 800 år og er efter al sandsynlighed verdens ældste nationalflag. Oprindeligt blev Dannebrog anset for at være kongens og ikke folkets flag? Fra 1500-tallet og frem tilhørte det kongeslægten, og i 1833 blev det sågar forbudt, at jævne danskere kunne flage med Dannebrog. Det forbud blev dog ophævet i 1854, efter at flaget var blevet brugt af jævne danskere under Treårskrigen, 1848-50

I Danmark er Dannebrog – udenfor kongehuset og militæret – primært blevet brugt til at fejre en begivenhed. Vi har sat papirflag på kager, breve til fødselarer eller plantet flag i indkørslen ved en fødselsdag. Tilmed har vi malet dannebrog i ansigtet og klædt os i flagets farver til sports-landskampe. Sådan er danskerne, et folk med glæde og humor, vi tager ikke livet alt for tungt.

Men måske er denne ’løsslupne’ brug af flaget på retræte?

• Måske fordi udsendte, danske soldater, der har mistet livet, kommer tilbage i kister dækket af Dannebrog, for at markere, at de har ofret sig for nationen.

• Måske fordi et bestemt politisk parti har forsøgt at erobre nationalfølelsen og dens primære udtryk via Dannebrog?

Heldigvis opfatter de fleste danskere stadig Dannebrog som hele folkets flag og som en smuk dekoration og bruger det til markering af en begivenhed. I dag er der 800 års grunde til at flage. Der er god grund til at få det op, hvis du har et.

Læs mere om korrekt brug af Dannebrog her

Læs mere om Valdemarsdag her

Læs mere om slaget i Estland her

 

Høstfestens kræmmerstande sælges nu …

Kræmmermarked til Høstfest i Viby. Foto: Troels Lund

 

I år falder Høstfesten i Viby lørdag den 31. august – sidste lørdag i august. Og allerede nu er kræmmerstandene sat til salg på hjemmesiden 4130-viby.dk under fanen Høstfest. Der er som tidligere år 100 stande til rådighed og de sælges efter først-til-mølle-princippet. Det koster 100 kr. pr. 3 meter stand og selvfølgelig må man købe mere end én. Skal man stå sammen med nogen, fx børnene eller veninden, så er det vigtigt at bestille standene samtidig, da de også (ugen før Høstfesten) placeres i den rækkefølge de er indkommet.

Fra kræmmerstandene må man sælge alt det man ikke selv længere skal bruge. (Ingen ny-producerede ting) Der er altså god grund til at bruge sommeren på at få ryddet op på loftet eller i kælderen, købe en stand og sælge det hele til Høstfesten.

 

Ny kunst på Toftehøjen

Naturen er i højsædet i de to nye udstillinger der lige nu kan ses og opleves på Toftehøjen i Viby.

På væggene ved aktivitetscenteret er det fotograf Marianne Skovgård Nielsen der udstiller fotografier. Marianne Skovgård er autodidakt fotograf og har eksperimenteret med flere kunstarter før hun erkendte at fotografierne udtrykte hendes tankeverden.

Ude i haven er der fantasikunst i jern og sten, som danner rammen om den nye skulpturpark. Kjeld Sandsted er lokal kunstner, som gennem flere år har eksperimenteret med at finde ting og materialer i naturen til inspiration.

Kjeld Sandsted er uddannet smed og derfor har han altid formet et eller andet med sine hænder i bla. jern. Kjeld har udtrykt sin passion på den måde, at når en skulptur er færdig er glæden stor og ikke mindst når man opdager at værket giver solskin i regnvejr og at stenen bliver smukke og giver liv når den er våd.

Kom forbi og oplev værkerne. Skulle der være interesse for at købe vil kunstnerne gerne sælge.

Husk de gamle briller, når du skal stemme!

Lions Ramsø indsamler igen brugte briller på valgstederne på Viby Kro og i Dåstrup Hallen. Der er opsat plastikkasser på valgstederne, hvori du kan lægge de briller du ikke længere bruger, når du alligevel skal hen og stemme til folketingsvalget Grundlovsdag.

Brillerne bliver sendt til Afrika, hvor de gør stor nytte.

Demonstration forud for Byrådsmødet onsdag om Lindegårdens placering

Mød op til demonstration foran rådhuset onsdag 29. maj kl. 16-17.

Vibygruppen, der arbejder ihærdigt imod placering af Lindegården i Viby Sjælland indkalder til demonstration forud for byrådsmødet onsdag den 29. maj. Gruppen har igen stillet 3 spørgsmål til Byrådet om det timelige i at flytte en institution med 70 beboere fra Lindegården i Roskilde til Viby. Gruppen forventer at få svar på byrådsmødet. Byrådsmødet kan livestreames på www.roskilde.dk under kommunen/byråd og udvalg

Netop i dag har Roskilde Kommunen inviteret til et borgermøde den 20. juni om det der hedder “udbygningen ved Kavsbjerggård i Viby øst” (Lindegårdens evt udflytning). På mødet deltager repræsentanter fra Københavns Kommunes Socialforvaltning, Roskilde Kommune og Tegnestuen Vandkunsten. Der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål og dialog i plenum, samt temadrøftelser i mindre grupper med mulighed for at aflevere kommentarer og forslag, lover invitationen, men melder ikke noget om hvorvidt der også bliver givet nogle svar.

Vibygruppen appellere til, at alle møder op onsdag 29. maj kl. 16.00 – 17.00 på Rådhusbuen 1 i Roskilde. Det er vigtigt at vi samlet for sendt et signal om, at vi ikke vil køres over. Vi har desuden nyligt fremkomne ting at fortælle, så derfor begynder vi demonstrationen med et par korte “taler” fra megafon.

Der er IKKE besluttet noget endnu, skriver Vibygruppen så vi kan stadig håbe og tro på, at demokratiets stærkeste muskel (folket), bliver hørt. Hvis der køres fra Viby til Roskilde og man har en plads tilovers, så skriv det i tråden på Facebook.

Rema efterlyser indkøbskurve

Ikke mindre end 25 af de blå indkøbskurve er forsvundet fra REMA1000-butikken i Viby Sjælland … og de mangler i stakken til at betjene kunderne. Er du én af dem, der er kommet til at sætte den bag i bilen, måske fuld af varer eller blomster, kan du så ikke snige den tilbage i stakken igen – hurtigst muligt?

Og hvis det er fordi de er stukket af i fællesskab og gemmer sig et eller andet sted, så vil købmand Jens Fevejle Larsen blive glad for et tip.

Kurvene er meget savnet – og der står REMA 1000 på siden af dem, så de burde være til at kende. Jeg ville sætte stor pris på at få dem hjem igen, siger købmand Jens Fevejle Larsen.

Top