Spejderne i Viby hjælper børn i Rwanda

Spejderne i Viby hjælper med at få børn med handicap i skole i Rwanda

Engagement og kreativitet har været i spil under spejdernes indsamlingen til Spejderhjælpen. Ved Høstfesten i Viby i august, var der godt gang i salget af pandekagetoast og i søndags havde Klanspejderne arrangeret hygge i hytten for spejderne, hvor de solgte “guf-billet” med sodavand, doneret af Menu, og lækre popcorn, fra popcornmaskine lånt fra Ørsted Fisk og Golf. I slutningen af august havde junior-, tropsspejderne og Klanen besøg af en ung spejder, Ida Nørskov, som gennem Spejderhjælpen havde været i Rwanda og set hvordan projektet har gjort en stor forskel for flere børn. Med video, fortælling og lege blev spejderne klogere på, hvordan en skoledag kan være for børn med handicap i Rwanda.

Arbejdsomme spejdere fra 8 – 16 år i Viby har hjulpet familie og venner med alt fra rengøring, og oprydning, med at flytte fliser, bage kager og give massage. Mange har nydt godt af de hjælpsomme spejdere og de har samlet over 3000 kroner ind. Tak for jeres store indsats.

Derfor tjener spejderne penge ind

I dag går 90% af alle verdens børn i skole. Desværre gælder det ikke børn med handicap, og derfor gør Spejderhjælpen en særlig indsats for at få flere børn med handicap i skole i Rwanda. Det sker gennem projektet ”Uddannelse for alle”, som Spejderhjælpen samarbejder med Danske Handicaporganisationer (DH) om.

Det går pengene til

Med spejdernes indtjente penge vil flere børn med handicap få mulighed for at komme i skole. Udvalgte skoler i Rwanda bliver forbedret og gjort fysisk tilgængelige, lærere vil blive uddannet i inklusiv undervisning og skolekammerater, familie og lokalsamfund vil blive inviteret til dialog om at også børn med handicap har behov for at lege, have kammerater og deltage i sports- og fritidsaktiviteter.

Vi arbejder hele tiden på at udvikle et stærkt fællesskab i Spejderbevægelsen og give vores spejdere mulighed for et internationalt udsyn. Derfor er det positivt at vores spejdere kan være med til at indtjene penge og bakke op om en så vigtig sag.

Spejderhjælpener en fond. Fondens formål er at støtte projekter til fordel for nødlidende, syge og vanskeligt stillede børn både i Danmark, herunder Grønland, og uden for landets grænser. Spejderhjælpen består af Det Danske Spejderkorps, KFUM-spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig med tilsammen godt 60.000 medlemmer.
Danske Handicaporganisationer (DH) er en paraplyorganisation for 34 handicaporganisationer, der tilsammen har mere end 330.000 medlemmer og dækker alle typer handicap.
Du kan få yderligere information om Spejderhjælpen på www.spejderhjaelpen.dkeller om DH på www.handicap.dk.

Otte tons til Toftehøjens haveanlæg

Nu er første del af skulpturparken på Toftehøjen ved at tage form. To store granit sten er blevet sat op. Stenene er fra Halmstad i Sverige og danner nu rammen om de øvrige ting der kommer til at ske på området. Stenene vejer omkring fire tons hver. 

Planen er at der senere kommer rindende vand og lys på stenene og at der bliver opsat mindre opsatser så lokale kunstnere kan udstille deres værker på stedet. Og så bliver der sat forårsløg omkring stenene. 

På toftehøjen er der også blevet sat nogle bænke op, så beboerne og gæster kan nyde området. Det giver forhåbentlig lidt mere liv i petanquebanen på stedet, når der er mulighed for også at sidde ned og kikke på. Der er offentlig adgang til skulpturparken via Granparken eller gennem Toftehøjen.

Bliv stadeholder på julemarked i Cosmos

Julen er mindre end tre måneder væk, og forberedelserne er mange steder godt i gang, så der kan blive hyggelige oplevelser for alle i tiden før. Et af højdepunkterne i Viby er det efterhånden traditionsrige julemarked i CosmosHallen. Det holdes i år søndag den 25. november kl. 12-17. Vil du sælge dine hjemmeproducerede ting på KulturCosmos’ julemarked, så er der fortsat nogle ledige stadepladser. En stand på 2,5 x 2,5 m koster 100 kr. Skriv til marked@kulturcosmos.dk senest 1. november.

Historiske billeder søges til bog

Ramsøegens Lokalhistoriske Forening arbejder på en bog om udviklingen i Viby fra 1960 og frem (ved ikke endnu hvor langt frem). I den forbindelse efterlyser foreningen fotos fra Viby der kan beskrive og vise den udvikling Viby (om omegn) har gennemgået. Det skal være billeder som foreningen må bruge i bogen. Ligger du inde med billeder af historisk interesse, eller som kan være med til at beskrive byens udvikling fra 1960’erne så send en mail til alp.olsen@gmail.com

Man kan også gå forbi arkivet på Bygaden 16, 4130 Viby Sjælland. Se åbningstider her: http://www.ramsoelokal.dk

Ryd skuffer og skabe og se om du har andet end familieportrætter.

Arkivet modtager billeder helt frem til nytår.

 

Få ledige kræmmerstande til Høstfesten 25.08

Kræmmermarked til Høstfest i Viby. Foto: Troels Lund

Skal du være en del af kræmmermarkedet til Høstfesten?

Hvis ikke du allerede har reddet dig en kræmmerstand til Høstfesten lørdag 25. august, så er det ved at være oppe over. Der ER stadig ledige stadepladser at få, sidste frist for tilmelding er på torsdag. Du finder tilmeldingen på hjemmesiden 4130-viby.dk under fanen Høstfest ’18.

Det koster 100,- kr. for en stand på tre meter. Det er selvfølgelig muligt at bestille flere stande hvis tre meter er for lidt, så længer lager haves. Du skal selv medbringe borde, stole og hvad du eller skal bruge og du skal selvfølgelig selv rydde op efter dig når kræmmermarkedet slutter kl. 14.

Børnebilletter til HØSTFESTEN til salg nu

Børnebilletten klar til salg

Viby Cityforening udbyder igen i år den populære børnebillet til Høstfesten. Den er klar til salg nu hos Jespers Cykler for bare 30,- kr. Hav kontanter med, eller vær klar med mobilepay. Der tages ikke imod dankortbetalinger for køb af børnebilletter.

Det er byens forretninger og biblioteket der er gået sammen om denne skattejagt for børnene. Billetten skal bruges lørdag den 25. august i forbindelse med Høstfesten i Viby i tidsrummet 9-14. Og der er mange gode sager at hente for børnene … Billetten repræsenteret en værdi på ikke mindre end 135 kr. men kan altså købes for bare 30,- kr.

Skattejagten går rundt til i alt syv stationer: Biblioteket, Viby Sko, Sport og Mode, Viby Apotek, Jespers Cykler, Blomstersnedkeriet, Cafe Kaffekoppen og Rema 1000 og hvert sted vil der vente  en gave, en forfriskning eller godbid.

Billetter sælges så længe lager haves.

Tæt pakket musikscene til Høstfesten 25.08

 

Musikprogrammet er festligt, bredt og alsidigt

Høstfesten i Viby Sjælland, lørdag den 25. august kommet til at byde på et righoldigt og bredt musikprogram. Find bare danseskoene frem.

Dagen indledes med morgensang og der synes for af Kirkerne ved Viby. Derefter tager det lokale band OLDFINGERS over og spiller populære hits fra dengang mor var dreng. Det er musik fra 60.erne, både pop og country, rock og instrumental musik og både udenlandske og danske numre.

Klokken 11. indtager DR-kendisserne MONSTER & JOAKIM scenen med deres helt eget quizshow. Det skal nok blive både festligt og fornøjeligt med Joakim der forsøger at styre den grønne ven, så ingen børn bliver spist …

Klokken 12 går REVELING DAYS på scenen. Det er et indie eksperimenterende band. Musikken lægger sig ekspressionistisk omkring lyrikken, kærligt omfavnende eller hårdtslående “groundet in the living life”.

Dagsprogrammet slutter med at DIRTY DUDES indtager scenen ca. kl. 13. og fylder luften med et miks af egne numre, Deep Purple, Dire Straits, AC/DC, Irish Folk Rock og meget mere …

Til alt det er der GRATIS ADGANG og masser af danseplads foran scenen.

Til aftenfesten er der musik af FOLKEKLUBBEN og GASOLINE og der skal købes billetter i Kulturhuset.

Høstfest 25. 08 bliver fuld af musik

Hvis ikke du allerede HAR stort X i kalenderen 25. august, så er der god grund til at få det. Der er HØSTFEST i Viby og det er tid at få inviteret familie og venner til at komme og opleve Viby på den anden ende.

Gaden bliver fuld af aktiviteter, foreninger, gode tilbud fra de handlende og masser af kræmmere og tilbud. Ikke mindst bliver gaden fuld af musik. I Cosmosgården vil lyde jazz, i Søndergade lirekassemusik og på Torvet vil du fra scenen kunne høre både nostalgirock og pop, børneunderholdning, indie eksperimenterende toner og hårdtslående rock. Vi glæder os til at præsentere de forskellige navne på programsiden senere på måneden.

Du kan også invitere hele familien til Viby-løbet på enten 2 eller 6 km og deltage i konkurrencen om at stille det største hold. Starten går kl. 10.00 og der er tilmelding på dagen ved stationspladsen og fælles opvarmning samme sted.

Skal du selv nå at have en kræmmerstand eller en virksomhedsstand eller præsentere din forening med en aktivitet, så er det absolut oppe over. Find tilmeldingen på forsiden af 4130-viby.dk under fanen Høstfest ’18. Vi skal nok finde plads til dit kreative indslag i gaden.

Borgermøde om bymidten

Betyder det noget hvordan bymidten i Viby kommer til at se ud i fremtiden?

Skal der være plads til flere butikker? Skal der være færre parkeringspladser? og boliger i fire etager? Og hvad med facader og udtryk? Er det helt ligegyldigt hvordan en kommende bygherrer må fylde bymidten ud?

Læs lokalplan 656 grundigt. Og vær opmærksom på høringsfristen, der løber frem til 7. september 2018.

Og kom til borgermøde onsdag 22. august 2018 kl. 19 på Dåstrup Skole, blok D, Bueager 2, Dåstrup, 4130 Viby Sjælland. Her kan alle interesserede høre mere om lokalplanen.

Se mere om forslag til lokalplan 656 her.

Marianne Fogtmann er månedens kunstner på Viby Bibliotek

Ny kunst på Viby Bibliotek

Marianne Fogtmann vil for mange være et kendt ansigt i Viby som én af de kreative sjæle bag BilleCosmos og en lang række andre kreative indslag. Nu er hun udnævnt til Månedens Kunstner på Viby Bibliotek. Her viser hun seks billeder, hvoraf de fire er uldbilleder fremstillet af filtet fåreuld og hundehår, dekoreret med kulørt garn og træknapper.

Til de to øvrige billeder er der brugt sandspartelmasse for at skabe struktur. Marianne Fogtmann har udtrykt sig gennem kunst siden barndommen. Hun tegner, maler og skaber installationer. Undervejs i livet har hun fået praktisk kunstundervisning i både i USA og Belgien, men følger gerne sin egen fantasi. Hun har boet i Viby siden december 2010 og har taget initiativ til kunstnergruppen BilledCosmos hos KulturCosmos i Viby. BilledCosmos arrangerer bl. a. Kunstnerkoloni i CosmosHallen, maleworkshops og skiftende udstillinger i CosmosHuset.

Husk at bestille kræmmerstand til Høstfesten 25. august

Ryd loftet, kælderen skuret eller garagen  … og sælg dit overskud på Høstfesten store kræmmermarked

Salget af stande til året store kræmmermarked ved Høstfesten i Viby lørdag den 25. august er godt i gang. Standene er tre meter lange og koster 100 kr. pr. stk. Naturligvis kan man bestille flere standpladser, hvis man har brug for mere plads. Ellers er betingelserne for at være med de samme som tidligere. Kræmmermarkedet er for private og der må sælges brugte varer ikke nyproducerede ting.

Bestilling af kræmmerstand foregår fra hjemmesiden 4130-viby.dk under fanen Høstfest 2018.

Er I flere, der gerne vil være sikre på at stå sammen, så bestil jeres kræmmerstande på samme bestilling.

To gode koncerter slutter Høstfesten 25. august

Høstfestafslutning med et brag

Høstfesten i Viby 25. august slutter med en aftenfest i CosmosHallen. Der er lagt op til det helt store. Folkeklubben, som turnerer land og rige rundt kommer også til Viby Sjælland med deres band. Gasoline er et festband, som går på scenen efter Folkeklubben.

Folkeklubben, er kendt for deres underfundige tekster og melodiske klang, de skal bare høres og nydes, og nu er chancen der for at høre dem i Viby.

Gasoline er et kvindeband, som spiller Gasolinmusik, det er et band med en god gang  rock, så der bliver fest og farver i Cosmoshallen. Det vil i øvrigt være sidste gang, der kan stilles med så stort et show i CosmosHallen, da den bliver revet ned i 2019, for at gøre plads til et nyt fælleshus for kulturhus, biblioteks og lokalhistorisk arkiv. Det hus skal stå færdigt i slutningen af 2020.

Høstfestens aftenkoncerter er fra kl. 20:00 – 24:00. Billetterne kan købes via www.kulturcosmos.dktil 150 kr. i forsalg, billetter i døren vil koste 170 kr.

Arrangementet er planlagt i et samarbejde mellem Ramsø Musikhus og KulturCosmos.

Frivillige til ældremotion søges

Alle har gavn af at motionere – meget eller lidt.

Ældre Sagen Ramsø efterlyser frivillige, som kunne påtage sig at lede andre i stole/ældremotion. Vi ved, at mange ældre ikke får rørt sig nok. Det vil vi gerne
gøre noget ved. Vi ønsker, at der skal være et tilbud for motion i de ældres nærområde, så det er let at komme dertil. Udover at hver enkelt gør det, de kan magte, er det også både sjovt og hyggeligt at deltage.
Vi mangler frivillige i Snoldelev og Bodsbjerggård området. Er det noget for dig, vil du naturligvis blive klædt på til opgaven, og du bliver en del af lokalafdelingens over 100 frivillige, som alle er med til at gøre en forskel.
Har du lyst til at høre mere, så kontakt næstformand Freya Lorentsen, tlf. 2635 4697 eller formand Karen Larsen, tlf. 3082 9646

Afbrændingsforbud i hele Roskilde Kommune

Afbrændingsforbud er stadig gældende, og betyder at afbrænding af Sankt Hans bål er forbudt i hele kommunen. Forbuddet trådte i kraft 12. juni.

Det nedlagte forbud dækker følgende:

Afbrænding af:

 • Haveaffald
 • halm, halmstakke og lign., der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer,
 • affald fra skovbrug,
 • siv og rør, herunder rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv samt
 • bål, bålfade og Sankt Hans bål.
 • Fyrværkeri (udstedte tilladelser til fyrværkeri tilbagekaldes)

Brug af apparater og lign. i det fri, herunder:

 • grill (Brug af grill tillades på fast ubrændbart underlag)
 • ildsteder,
 • apparater og lignende, der fungerer ved forbrænding, f.eks. svejse- eller skæreaggregater, blæselamper, lyskilder, terrassevarmere, ukrudtsbrændere, ildsteder, (undtaget er virksomheder der udfører arbejde efter retningslinerne for varmt arbejde, og med udvisning af særlig agtpågivenhed ved arbejdets udførelse).

Opmærksomheden henledes på forsigtig opførsel i forbindelse med rygning samt bortskaffelse af aske.

 • Lad aske blive i den tillukkede grill
 • Kast ikke cigaretskodder og afbrændte tændstikker bort ud over i dertil egnede beholdere.

Fortsat høj risiko selv med nedbør

Selvom der kommer lidt nedbør de kommende dage vil risikoen fortsat være høj.

Østsjællands Beredskab følger situationen nøje, og vil naturligvis ophæve forbuddet hurtigst muligt.

Masser af motorcykler omkring Viby i weekenden

Der bliver lidt ekstra brum brum på vejene omkring Viby i denne weekend. Det er den lokale Harley Davidson Club på Truelstrupvejen 4, der lægger hus til Midsommertræf for medlemmer fra nær og fjern. Vi venter mere end 150 cykler fortæller Jeanette Hestehave, der er kasserer og medarrangør af det sjællandske træf. Lørdag er der køretur – Roskilde Fjord rundt og det plejer at være et flot syn. Vi kører omkring kl. 11. og ruten er ikke helt fastlagt. Det afhænger af vejr og humør fortæller hun.

Det koster 150 kr at komme ind på festivalpladsen, men det koster jo ikke noget at køre forbi, eller nyde det flotte syn, når vi kører til og fra slutter hun.

 

Skt. Hans på engen er AFLYST!

Der bliver desværre IKKE Sankt Hans Fest på engen ved Dåstrup i 2018, da Roskilde Kommune ligesom hovedparten af landets kommuner har udstedt afbrændingsforbud.

Så giver det ikke mening at tromle folk sammen fortæller arrangerende grundejerforeninger. Det er ærgerligt men helt forståeligt. Vi nyder jo alle samme det gode vejr og kan se hvordan haverne er helt tørret ud.

Vi gemmer kræfterne til næste år og glæder os over den fine danske sommer.

Tilmelding til Høstfest 2018 åbnet

Alle, der vil være sikker på at få en plads i den farverige Høstfest skal melde sig nu.

25. august 2018 skal der igen være Høstfest i Viby Sjælland og nu er der åbnet for tilmeldinger til både kræmmer- erhvervs- og foreningsstande på hjemmesiden 4130-viby.dk under fanen Høstfest ’18.

Det er gratis for Viby Sjællands foreninger og medlemmer af Viby Cityforening at have stand til Høstfesten i Viby. Men tilmelding er nødvendig af hensyn til planlægningen. Kræmmerstande koster som tidligere år 100 kr. pr. stand og de er 3 meter. Erhvervsdrivende, der ikke er medlem af Viby Cityforening betaler 750 kr. for en stand.

Er du erhvervsdrivende og tænker at skulle præsentere dine varer eller serviceydelser eller bare en aktivitet til Høstfesten skal du også tilmelde dig (købe en stand). Især er det vigtigt at forretningsdrivende med butik i gaden melder sig til med en aktivitet, så ikke vi får placeret en anden aktivitet foran butikken.

Alle stande sælges efter først-til-mølle princippet.

Politikere efterspørger input fra flere borgere

Der er gang i borgerinddragelsen i Roskilde Kommune, der den seneste måned har afholdt budgetborgermøder, hvor borgerne er kommet med input til det kommende budget 2019. Nu satser kommunen på endnu mere inddragelse, og er derfor blevet en del af projektet ‘Vores Stemmer’, der har til formål at forny mødet mellem borger og politiker i Danmark.

Roskilde Kommune har igangsat et arbejde, som skal sikre, at borgerne i fremtiden bliver inddraget endnu mere. Den seneste måned er borgerne blevet taget en tur med i politikernes maskinrum med udgangspunkt i næste års budget, og nu indleder kommunen et samarbejde med Tænketanken Mandag Morgen.

–       Borgere derude er specialister på deres områder, og med deres input kan vi gøre det endnu bedre. Når vi inddrager borgerne, handler det om at opbygge stærke fællesskaber, som giver mening for borgerne. Det handler om at skabe løsninger sammen med borgerne i stedet for at tænke løsninger for borgerne, det er budgetborgermøderne et godt eksempel på, siger borgmester Joy Mogensen.

Projektet ‘ Vores stemmer’ er endnu en måde at sikre nye input, der kommer fra mennesker uden for rådhusets mure. Formålet med projektet er at forny den demokratiske samtale og selve mødet mellem lokalpolitikere og borgere. Der bliver med andre ord mulighed for at diskutere med naboer og ildsjæle fra lokalsamfundet, hvad der er deres vigtigste værdier og gode ideer – og samtidig giver det politikerne et klart billede af, hvad der optager borgerne mest.

‘Vores stemmer’ er et helt nyt koncept i Danmark, og det der driver projektet er en grundlæggende tro på, at alle gerne vil engagere sig og have indflydelse på det samfund, de lever i. Princippet bag rekrutteringen af deltagerne til borgermøderne er, at deltagerne så vidt muligt skal afspejle befolkningen i den kommune, hvor mødet afholdes. Det gøres ved, at et tilfældigt udsnit af befolkningen udvælges til at deltage i mødet. Der vil blive arbejdet målrettet på, at deltagerne så vidt muligt afspejler befolkningen samtidig med, at dem, der er inviteret og ønsker at tilmelde sig, har mulighed for det.

–       Vi skal turde lytte til hvilke værdier, der er vigtigst for borgerne selv og for fællesskabet. Det handler om at mobilisere alle tilgængelige ressourcer og bede om input i form af viden og ideer til at udvikle de bedste løsninger. Det giver os et bedre udgangspunkt, når vi eksempelvis skal prioritere næste års budget, siger borgmester Joy Mogensen.

I Roskilde Kommune er der et ønske om at inddrage borgerne så tidligt som muligt,  så borgernes input kan få reel betydning for indholdet i beslutningerne.

Det forventes, at ‘ Vores stemmer’ afvikles i starten af 2019, men der er allerede den 18. juni, kl. 18.30-21.30 i Jyllingehallerne mulighed for at komme med input og gode ideer samt få et indblik i det politiske maskinrum, når der igen er borgermøde om budget 2019. Det er ligeledes muligt at stille forslag til byrådet via kommunes hjemmeside.

Lokalplan for bymidten

Kommunens Plan- og Teknikudvalg har begyndt arbejdet med en ny lokalplan for den centrale del af Viby. Planen skal samle bibliotek, borgerservice, Kultur-Cosmos og Lokalhistorisk Arkiv i et nyt fælles hus på ”Cosmosgrunden”. Der bliver også plads til en ny dagligvarebutik og boliger.
Helt konkret vil lokalplanen give mulighed for, at:

 • Der kan bygges et nyt bibliotek- og kulturhus på Søndergade hvor mejeriet i dag ligger.
 • En dagligvarebutik kan bygges mod Tofthøjvej, med boliger på 1.sal samt udvalgsvarebutikker og lægeklinik omkring Torvet i stueetagen.
 • Søndergade 13 (det nuværende Kulturcosmos) bevares, og det kan evt. anvendes til iværksætterhus.
 • Søndergade 15 kan nedrives, og en ny bolig opføres med respekt for Søndergades gadeprofil og arkitektoniske karakter.
 • På den sydligste del af Cosmosarealet kan bygges almennyttige familieboliger i 1½ – 2 etager.
 • Når biblioteket er flyttet, kan den grund bebygges med en blanding af ældreegnede boliger i 2-3 etager. Alle boliger opføres som almennyttige.

Lokalplanforslaget forventes behandlet i sommeren 2018 og endeligt vedtaget inden udgangen af 2018.  I offentlighedsperioden kommer der et borgermøde.

Find lokalplanforslaget her

Fernisering på “Skyer” lørdag kl. 11.

Marianne Fogtmann har malet natteskyer

Skyer og kunstnerkoloni i Cosmos

KulturCosmos’ egen kunstnergruppe, BilledCosmos, har på lørdag 9. juni kl. 11 fernisering på en ny udstilling i CosmosHuset, Søndergade 13 i Viby Sj. Denne gang er emnet ”Skyer”. Den afløser husets akvareludstilling, der har kunnet ses de sidste par måneder i cafetiden tirsdag, onsdag og torsdag kl. 14-17.

Udstillingen indeholder spænder over de sommerlige skyer, de mørke natteskyer og flere andre skyfortolkninger. Billederne vil hænge i CosmosHuset sommeren over.

Midt i juli rykker BilledCosmos-gruppen ind i CosmosHallen, hvor der for fjerde år i træk vil være Kunstnerkoloni for alle med en række forskellige workshops. Det foregår onsdag 11. juli, torsdag 12. juli, fredag 13. juli og mandag 16. juli samt tirsdag 17. juli. Alle dage kl. 11-16. Det koster 20 kr. pr. deltager pr. dag. Børn under 10 år skal følges af en voksen, som også har lyst til at lege med. Programmet for Kunstnerkolonien kan hentes i CosmosHuset i cafetiden eller ses på www.kulturcosmos.dk

Top