Dannebrog fylder 800 år i dag

Valdemarsdag 2019 er en helt særlig dag   

Ifølge overleveringen dalede Danmarks flag, Dannebrog, ned fra himlen mens den danske hær kæmpede i Lydnaisse i Estland i 1219. Dermed kan det i år fejrer 800 år og er efter al sandsynlighed verdens ældste nationalflag. Oprindeligt blev Dannebrog anset for at være kongens og ikke folkets flag? Fra 1500-tallet og frem tilhørte det kongeslægten, og i 1833 blev det sågar forbudt, at jævne danskere kunne flage med Dannebrog. Det forbud blev dog ophævet i 1854, efter at flaget var blevet brugt af jævne danskere under Treårskrigen, 1848-50

I Danmark er Dannebrog – udenfor kongehuset og militæret – primært blevet brugt til at fejre en begivenhed. Vi har sat papirflag på kager, breve til fødselarer eller plantet flag i indkørslen ved en fødselsdag. Tilmed har vi malet dannebrog i ansigtet og klædt os i flagets farver til sports-landskampe. Sådan er danskerne, et folk med glæde og humor, vi tager ikke livet alt for tungt.

Men måske er denne ’løsslupne’ brug af flaget på retræte?

• Måske fordi udsendte, danske soldater, der har mistet livet, kommer tilbage i kister dækket af Dannebrog, for at markere, at de har ofret sig for nationen.

• Måske fordi et bestemt politisk parti har forsøgt at erobre nationalfølelsen og dens primære udtryk via Dannebrog?

Heldigvis opfatter de fleste danskere stadig Dannebrog som hele folkets flag og som en smuk dekoration og bruger det til markering af en begivenhed. I dag er der 800 års grunde til at flage. Der er god grund til at få det op, hvis du har et.

Læs mere om korrekt brug af Dannebrog her

Læs mere om Valdemarsdag her

Læs mere om slaget i Estland her