Fjernvarme i Viby har lange udsigter

Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune har på mødet 6. februar 2025 drøftet status og videre proces for arbejdet med at etablere fjernvarme i de fire gasbyer, Viby-Dåstrup, Gadstrup-Snodelev, St.Valby-Ågerup og Jyllinge som har været i gang siden 2023. Der er endnu ikke opnået den forudsatte tilslutning på 70 pct. i nogle af byerne, og Klima- og Miljøudvalget indstiller til beslutning i Økonomiudvalget, at de fire fjernvarmeprojektforslag opretholdes indtil videre og genovervejes i løbet af 2026.

I november 2023 blev projektforslagene for de fire fjernvarmepotentialebyer – Jyllinge, St. Valby/Ågerup, Gadstrup/Snoldelev og Viby-Dåstrup – godkendt. I de fremsendte projektforslag har Fors betinget sig fire forhold for realisering: 70% tilslutning, at udgifterne til at anlægge projekterne ikke overstiger forudsætningerne i projektforslagene, at renteniveauet ikke overstiger det, som er i projektforslaget, og at der kan opnås godkendelse til placeringen af produktionsanlæggene (herunder lokalplan).

Fors har fra februar til maj 2024 ført kampagne i de fire projektbyer. Efter kampagnen er stoppet, har de lokale varmegrupper i byerne arbejdet videre med mulighed for økonomisk støtte fra kommunens puljen til fjernvarmeudrulning. I foråret 2024 vurderede Fors og Roskilde Kommune, at det, med den varslede lovændring for varmeforsyningsloven, ville give bedst mening at holde projektforslagene åbne og afvente de ændrede rammevilkår. Boligselskaberne skulle desuden først afklare deres tilslutning til de fire fjernvarmeprojekter hen over sommeren og efteråret 2024.

Boligforeningerne har over sommeren og efteråret holdt afstemninger om tilslutning til fjernvarme i deres afdelinger i de fire byer. Status er, at langt de fleste af boligforeningernes afdelinger har sagt ja til fjernvarme. Der, hvor afdelinger har udsat afstemningen, eller en afdeling har stemt nej, har begrundelsen været, at de ikke mener at kunne stemme om det på det grundlag, de er blevet forelagt, eller de har mere lyst til en løsning med varmepumpe. 

Status på tilmelding til fjernvarme i de fire projektbyer, med boligselskaberne hvis tilmeldinger er ved at blive indrapporteret, er Viby-Dåstrup 44,83%, Jyllinge ca. 42%, Gadstrup-Snoldelev ca. 40% og St. Valby-Ågerup 36,62%. For nuværende er tilmeldingsprocenterne på Fors’ hjemmeside lavere, hvilket skyldes, at boligselskabernes tilmeldinger ikke er afspejlet i tilmeldingsprocenten på grund af en teknisk fejl. Ingen af de fire fjernvarmeprojekter har dermed endnu opnået den tilslutning, der er forudsat i projektforslagene, for at økonomien i projekterne hænger sammen. For Klima- og Miljøudvalget var der derfor tre forskellige scenarier for, hvad der kunne ske nu:

Projekterne kunne aflyses. Projekterne kunne opretholdes for en periode på fx 1½ år, hvorefter der igen tages stilling til forlængelse eller projekterne kunne opretholdes frem til 2028, hvor de udløber automatisk, hvis de ikke er realiseret. 

I referatet fra Klima- og Miljøudvalgets møde, kan man læse at udvalget indstiller til beslutning i Økonomiudvalget, at de fire fjernvarmeprojektforslag opretholdes indtil videre og genovervejes i løbet af 2026. Fjernvarme i Viby har dermed foreløbig lange udsigter.