Skolepatruljen har 75 års jubilæum

Skolepatruljen i Viby fotograferet i arbejde ved skolen af Signe Haakan Nielsen

I 2024 fejrer skolepatruljen 75 år jubiæum i Danmark og det er værd at fejre!

I Danmark er det takket være fremsynede politi- og skolefolk, der skabte et gennemtænkt og holdbart system og en stærk organisering med Rådet for Sikker Trafik som tovholder, der har sikret at skolepatruljerne i dag en fasttømret institution i Danmark. Engagerede lærere uddanner fortsat skolepatruljerne, og politiet bakker op.

Også i Viby har vi en gruppe børn, der hver dag står ekstra tidligt op, for at ifører sig den gule vest og “tager én for holdet”. De hjælper andre børn sikkert over vejen i trafikken rundt om skolen. De gør et kæmpe arbejde og her i den mørke tid er deres indsats ekstra vigtig. Når du møder dem på din vej, så giv dem din anerkendelse med et high five og allerbedst vær et godt eksempel i trafikken, så gør du deres arbejde meget sjovere – og skolevejen langt mere sikker for alle – børn som voksne.

Idéen til skolepatruljer kom fra USA

I USA i 1920 var bilerne i hastig fremmarch og der var mange børn, der blev kørt ned på vej til skole. Præsidenten for Chicago Motor Club, Charles M. Hayes besluttede sig for at gøre noget ved det. Politiet havde ikke havde ressourcer til at hjælpe børn over vejen, og der var heller ikke penge til at lønne voksne for det. Derfor fik han tanken om at lade de store skolebørn stå for det. Han oplærte nogle store drenge i at hjælpe de små sikkert over vejen, og det fik antallet af ulykker til at rasle ned. Systemet blev en stor succes og bredte sig i løbet af de næste 25 år til hele USA. 

Skolepatruljen kommer til Danmark

I 1948 var den danske politikommissær Nielsen-Ourø på rejse i USA og der så han, hvordan de havde løst problemet med sikkerhed omkring skolerne med de store børns hjælp. Han blev meget begejstret og tog ”School Safety Patrole”-ideén med hjem til Danmark. I begyndelsen var det svært at finde en skole, der ville afprøve det, men til sidst lykkedes det at finde frem til Sundpark Skole på Amager, hvor inspektøren Ernst Müller var villig til at være med. Der var også hårdt brug for at forbedre trafiksikkerheden, for i 1948 blev der kvæstet over 400 børn i trafikken, alene i København.

kilde: sikkertrafik.dk