To bofællesskaber på vej til Viby

“Roskilde Kommune er inden længe oppe på at huse 24 bofællesskaber. De ældste er helt tilbage fra 1980’erne og de seneste fem er nu på vej. Det placerer kommunen som den kommune i landet, der har flest bofællesskaber.Vi satser helt bevidst på at tiltrække den boform, for det har vist sig at være en succes – for beboerne, for området og for resten af kommunen”, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn
De nyeste bofællesskaber tæller projektet Osby med to bofællesskaber i Skousbo ved Viby, Rullestenen og Den røde tråd på Musicon og Hegnet 2, som er et seniorbofælles-skab i Trekroner.

“Man kan på mange måder sammenligne et bofællesskab med en lille landsby på måske 100 indbyggere. Der er fællesskab om fx mad og fælles pligter, og der er et tæt socialt samvær både blandt børn og voksne.
Nogle bofællesskaber her i kommunen har valgt at have en profil omkring fx bæredygtighed eller økologi, mens andre appellerer til bestemte aldersgrupper. Uanset hvad, så er det vores erfaring, at denne boform tiltrækker engagerede borgere, der også bidrager til samfundet uden for deres egne rammer. Det ser vi som et stort plus”, siger udvalgsformanden.

Sekretariat hjælper på vej
Roskilde Kommune har oprettet et sekretariat til at hjælpe med bofællesskabernes fødsel. Sekretariatet arbejder blandt andet for, at udbuddet af storparceller sker på sådan en måde, at private, og ikke kun de professionelle, kan være med i processen.
Der bliver også holdt borgermøder og workshops for interesserede, så de får et bedre indblik i, hvordan en gruppe beboere kan komme igennem de forskellige faser, der skal til, fra idé til færdigt bofællesskabsbyggeri.

Osby – to nye bofællesskaber i Vibys nye bydel Skousbo Osby kommer til at bestå af ca. 60 husstande delt på et bofællesskab for enlige forældre og et bofællesskab for en blandet bogruppe, bestående af både børnefamilier, singler og aktive 50+’ere. Første workshop for interesserede er den 11. februar kl. 17-19 i Viby Skole. Indflytning i 2021. Læs mere her: https://www.almenr.dk/osby 

Fakta: Roskilde Kommune har landets højeste koncentration af bofællesskaber ifølge hjemmesiden Bofællesskab.dk. Århus ligger på en 2. plads med 19, mens Københavns Kommuner er registreret med 5. Når de nyeste byggerier står færdige, vil 2-3.000 af kommunens 85.000 indbyggere have valgt denne boform, hvor fællesskabet er i centrum.