Coronaskulptur blev afsløret

Clotilde på Torvet i Viby. Marianne Fogtmann og Berit Jørgensen. (Foto: Carsten Thuesen)

Coronaskulpturen Clotilde – et stykke sort samtidskunst – blev lørdag indviet på Torvet i Viby Sj. Det skete i høj sol med taler, snoreklipning og blomsteroverrækkelse til de to kunstnere; Berit Jørgensen, Beton og Latex på Vibygård, og Marianne Fogtmann, tovholder for BilledCosmos – en gruppe i KulturCosmos.

Forfatter Anne Klein såede frøet til projektet tidligere på året, da hun på Facebook skrev om en Vibyborger, der havde indsamlet utallige forfløjne mundbind i Søndergade. Kunne der mon skabes en form for mundbindskunst, tænkte Marianne Fogtmann.  Anne Klein satte Marianne Fogtmann i forbindelse med Berit Jørgensen.  De to, der ikke kendte hinanden i forvejen, har i en måneds tid arbejdet på at bygge skulpturen efter egne ideer og udviklet på den hen ad vejen.

Da Corona betyder krone, har skulpturen fået det royale navn Clotilde efter en frankisk sagndronning fra 500-tallet. Hendes navn betyder ”berømt på slagmarken”.

”Clotilde er altså en, der fører an i kamp. Vores Clotilde er parat til at slå en klo i forfløjne mundbind og bringe dem ned i skraldespanden. Men hun gør det ikke uden sine trofaste medkæmpere, nemlig jer der færdes i byen”, forklarede Marianne Fogtmann i sin tale.

Anne Klein klippede den røde snor og overlod dermed Clotilde til folkets dom.

Vibyborgerne har siden udtrykt meget forskelligartede meninger om den ottearmede sorte betonfigur med guldkrone på hovedet og blå beton mundbind for enden af armene. Den har fået kommentarer i alt fra genial til grim.

”Clotilde er en sort urkraft, der går i spidsen og viser både mænd, kvinder og børn, hvad der skal gøres. Det er ideen bag skulpturen”, forklarer Marianne Fogtmann. ”Corona er ingen smuk sag. Clotilde er heller ikke tænkt som noget smukt.”

Roskilde Kommunes Pulje til Kultur- og Idrætsarrangementer har støttet projektet økonomisk og bestemt, at skulpturen højst må stå et år.