Pengeregn til nyt kulturhus i Viby

Ranslirpa2

En canadisk mangemillionær med rødder i Viby Sj. har tilbudt Roskilde Kommune at betale for genopførelsen af det gamle andelsmejeri i Søndergade, så det kan blive et nyt kulturhus for byen. Kravet fra millionæren er, at huset skal være stort nok til, at det kan blive samlingssted for omkring 250 mennesker til koncerter, teater, markeder, udstillinger og alt, hvad borgerne ellers kan finde på. Dermed kan det erstatte CosmosHallen. Mejeriet skal også have tilknyttet en stor udendørsplads.
Mangemillionæren var i vinter på besøg i Viby, hvor det var koldt og blæsende, men hun så for sig, hvordan pladsen foran mejeriet ind mod Torvet kan blive et rart sted om sommeren. Hendes forslag er, at mejeriet udbygges ind mod Torvet med en overdækket udendørsscene og en danseplads. Udendørsscenen kan til hverdag bruges til udendørscafe, mens dansepladsen også kan være et legeområde.
Inden mangemillionæren rejste hjem, efterlod hun nogle skitser til hvordan mejeriet kan bruges og hvordan der kan skabes nye omgivelser udenfor.
Et kig ind i mejeriet viser et professionelt køkken, værksteder, hvor man kan snedkere, arbejde med elektronik og skabe kunst, kontor og mødelokale, der kan inddrages i en stor sal, når der er brug for det. Hendes forslag er, at 1. salen ikke udnyttes, men at der i stedet bliver højt til loftet overalt.
Er mejeriet, der har en grundplan på 300 kvadratmeter, ikke stort nok til det hele, foreslår mangemillionæren, at nr. 13, hvor KulturCosmos holder til, og nabohuset nr. 15 fortsat bliver en del af Vibys kulturområde.
Betingelsen for at Roskilde Kommune får pengene til genopbygning af mejeriet, er, at kommunen inden kl. 24 den 1. april 2016 siger ja tak til at gennemføre planen i samarbejde med KulturCosmos.