Stor opmærksomed til Viby virksomheden DynElectro

Det går stærkt for den lille virksomhed DynElectro på Vibyvejen mellem Gadstrup og Viby. Et gennembrud inden for Power-to-X giver ambitioner om eksportsucces og det vil vise sig om lokalerne i Viby bliver ved at være store nok. De fine resultater præmieres og støttes helt fortjent af forskerkroner og ekstra medieopmærksomhed.

Målet er at få en rolle i at fremstille klimavenligt brændstof markant billigere end i dag, være med til at indfri Danmarks overordnede klimamål på lang sigt og samtidig skabe en grøn, dansk vækstvirksomhed, fortæller Søren Højgaard Jensen, der sammen med Morten Westbjerg har stiftet virksomheden i 2018. DynElectro beskæftiger i dag otte medarbejdere, heraf fem ingeniører og forskere, der arbejder med den såkaldte Power-to-X-teknologi, hvor kernen er den kemiske proces, elektrolyse, der omdanner strøm fra vind og sol til grøn brint. Elektrolysen foretages i en såkaldt ” stak”. Og dét der får ekstraordinær international opmærksomhed er, at DynElectro har været i stand til at forbedre stakkens ydeevne væsentligt.

Det var en “teknologisk månelanding” sagde Rambøll Fonden, om at det lykkedes virksomhedens fysikingeniør Anne Lyck Smitshuysen at eftervise en fabrikationsproces, som gør elektrolyse-og brændselsceller ni gange større end normalt. Den opfindelse alene spås til at kunne halvere prisen på den såkaldte stak og skærer de samlede omkostninger ned ved produktion af grøn brint med 15 procent.

Med de fine ord fra Rambøll Fonden fulgte også en halv million kroner, der skal gøre det muligt for DynElectro at få en prototype af en større stak på plads – helst i løbet af 2022. Ledelsen er udviddet med en administrerende direktør, PreSeed Ventures er trådt ind i ejerkredsen og flere patentbehandlinger er i gang. Det varer stadig lidt før virksomheden får en egentlig produktion, men den er godt på vej til at blive en international succes.

350.000 kr. blev det også til DynELcetro, da Tønder Energi- og Miljøfond uddelte priser for nylig. Det er en fornøjelse sagde formanden for fonden, Jim Stjerne Hansen, at give et lille rygstød til en unik sjællandsk virksomhed, der bidrager så effektivt til den grønne dagsorden.

Vil du vide mere om DynElectro finder du deres hjemmeside her