Kog vandet i Roskilde

Måling af drikkevandet i store dele af Roskilde Kommune viser tegn på forurening. Derfor skal du koge vandet i mindst to minutter, inden du drikker det eller bruger det til madlavning, opvask eller kaffebrygning. Det er ikke farligt at tage brusebad i vandet eller at vaske tøj.  
Advarslen gælder ikke borgere i Viby Sjælland for vi får vores vand fra andre vandværker end det ramte. Men vi kan hjælpe med at sprede budskabet til dem vi kender i det berørte område. Opfordringen lyder:
   – Jeg vil opfordre alle til at tage anbefalingen om at koge vandet alvorligt – og at bringe beskeden videre til naboer og andre. Vi arbejder selvfølgelig sammen med FORS på at finde fejlen, siger borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam. Kogeanbefalingen gælder: Roskilde, Darup, Kamstrup, Syd for Kamstrup, Vor Frue, Tjæreby, Øde Hastrup, Trekroner, Marbjerg, Store Hede, Himmelev, Veddelev, Store Valby, Lille Valby, Tågerup, Gundsølille, Østrupbæk, Kirkerup, Svogerslev. 

Baggrund
Forsyningsselskabet FORS udtog torsdag den 27. august 2020 rutinemæssige vandprøver fra Vandværk Hornsherred. Prøvesvaret, som forelå tirsdag den 1. september 2020 viser forekomst af entrokokker og coliforme bakterier. Derfor har Roskilde Kommune i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed besluttet at anbefale borgerne at koge drikkevandet. Næste skridtFORS er i gang med at finde årsagen til forureningen og kontakter alle relevante forbrugere via SMS og opdaterer løbende på www.fors.dk.
Der er udtaget nye prøver 30. og 31. august og svaret på analyserne vil foreligge fredag den 4. september 2020.Roskilde Kommune vil løbende opdatere med nyt om situationen på www.roskilde.dk

Hvis du er utilpas
Generelt anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed at hvis man oplever maveonde, skal man drikke rigeligt med væske (ikke direkte fra hanen). Hvis man oplever høj feber med opkast og diarré eller voldsomme mavesmerter, skal du kontakte Lægevagten. 

Spørgsmål og svar