Skulptur afsløres lørdag

På lørdag kl. 12.30 indvies en Coronaskulptur med blækspruttearme på Torvet i Viby Sjælland

Clotilde, som den hedder skal opstilles ved en skraldespand og gøre opmærksom på, at det er her, de brugte mundbind skal ende. De skal ikke flyde rundt i gaderne. Bag skulpturen står Berit Jørgensen, der driver virksomheden Beton & Latex på Vibygaard, og Marianne Fogtmann, der er tovholder for KulturCosmos-gruppen BilledCosmos. De har gennem den sidste måned sammen bygget Coronaskulpturen i en lade fyldt med store landbrugsmaskiner og små betonfigurer. De har fået snavsede hænder og ømme rygge og snakket og grinet undervejs, mens Coronakonen tog form. Da Corona betyder krone eller krans, har de valgt et dronningenavn til skulpturen, nemlig Clotilde.

Clotilde var en frankisk dronning, der levede fra 474-545. Hendes navn betyder ”berømt på slagmarken”. Clotilde er altså en, der fører an i kamp. Clotilde på Torvet i Viby er parat til at slå en klo i forfløjne mundbind og bringe dem ned i skraldespanden. Men hun gør det ikke uden sine trofaste medkæmpere.

Forfatteren Anne Klein har sat skub i skulpturideen. Det skete efter at hun for nogle måneder siden på facebook fortalte om en Vibyborger, der havde indsamlet temmelig mange forfløjne mundbind i Søndergade. Marianne Fogtmann tænkte mundbind ind i en betonskulptur, og Anne Klein satte hende i forbindelse Berit Jørgensen, hvorefter de to sammen har bygget og formet Clotilde.

Gennem KulturCosmos er der søgt tilskud til materialer fra Roskilde Kommunes Pulje til kultur- og idrætsarrangementer og pengene er blevet bevilget. Der er også givet tilladelse til, at Coronaskulpturen kan opstilles ved Torvet i Viby, hvor den må stå et år. Det ser Marianne Fogtmann som et positivt signal, for det må betyde, at om et år skal vi ikke længere bruge mundbind.