Perlen bliver seniorbofællesskab

Selv om der er stor efterspørgsel på ældreboliger, er det alligevel svært at udleje boligerne ved Perlen i Gadstrup. Nu skal der være seniorbofællesskab i stedet.

Gennem en årrække har det været svært at udleje ældreboligerne, Perlen, i Gadstrup. Der er ganske enkelt ikke nok borgere, berettiget til en ældrebolig, der ønsker at bo der.

Det kan være svært at forstå. Dejlig natur, fine to værelses rækkehuse – med have – der ligger seks og seks overfor hinanden. De to rækker huse er bundet sammen af en flisegang og et stort glasloft, et slags orangeri, med blomster.

Både Ældrerådet og beboere fra Perlen har efterlyst løsningsforslag til, hvordan boligerne bliver udlejet:

–     Der skal selvfølgelig ikke skal stå boliger tomme. Derfor prøver vi nu at få dem lejet ud på en anden måde, som samtidig har potentiale til at styrke fællesskabet i Perlen, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Kriterie = lyst til fællesskabet

Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet at afprøve en model, hvor nogle af boligerne udlejes til ældre borgere, der godt nok har en funktionsnedsættelse, men ellers ikke behøver leve op til kriterierne for en ældrebolig.

Til gengæld skal de have lyst til at indgå aktivt i fællesskabet med de andre beboere i Perlen. Det kommer til at ske i samarbejde med Boligselskabet Sjælland, som i forvejen har erfaring med seniorbofællesskaber.

Kaffetår og grillmad

En af beboerne i Perlen, Agnete Hjorth,  ser frem til flere aktive beboere:

–     Det giver noget tristhed i bebyggelsen med de tomme huse rundt om en. Og den egner sig ellers godt til fællesskabet. Nogle af os, der bor her, mødes ind i mellem og drikker en kop kaffe i vores egen café Hack, som vi kalder den.

     Vi har også haft grillaften, hvor vores pårørende er med, så de kan hjælpe med grillen og maden. Det har den fordel, at vi ikke har så langt hjem, hvis vi får et glas for meget, griner Agnete og fortæller, at beboerne i øvrigt er gode til at hjælpe hinanden.

Agnete er glad for at bo i den lille hyggelige stationsby Gadstrup, som er omgivet af dejlig natur og har et par tusinde indbyggere.

Målet med at teste den nye boform er at skabe et integreret fællesskab mellem alle beboerne i ældreboligerne. De præcise kriterier for at bo i Perlen er ved at blive lagt fast i samarbejde med Boligselskabet Sjælland.

Forventningen er, at beboere efter de nye kriterier kan flytte ind efter sommerferien. 

FAKTA

  • Forsøgsperioden løber over to år. Op til halvdelen af de 12 boliger kan lejes ud til ældre borgere, der ellers ikke lever op til de nuværende visitationskriterier.
  • I Gadstrup har Roskilde Kommune 12 ældreboliger under det fælles navn Perlen. Beboere til boligerne visiteres af Roskilde Kommune, men udlejningen bliver varetaget af Boligselskabet Sjælland.