Højskoleophold skal hjælpe psykisk sårbare tilbage til hverdagen

For nogle borgere med psykiske vanskeligheder kan det i perioder være rigtig svært at bo alene. En ny aftale i Beskæftigelses- og Socialudvalget giver mulighed for at etablere en højskole for psykisk sårbare på det tidligere plejecenter på Astersvej.

Borgerne har brug for værktøjer til at klare sig i en almindelig bolig. Hvordan gør man rent? Hvor ofte? Hvad med indkøb og madlavning? Og hvordan husker du lige at betale regninger. Alt det de fleste har med hjemmefra, men som sjældent er på nethinden af borgere, der har svært ved at tage vare for sig selv. Det skyldes typisk, at psykiske lidelser og vanskeligheder fylder langt mere i borgerens liv.

I sådanne tilfælde kan et højskoleophold netop være med til at give dem en tryghed og et fællesskab, hvor de frit kan lære at forstå både sig selv sig selv og det der skal til for at bo på egen hånd. 

Bygger på højskoletraditioner

Undervisning og fællesskab er en kendt blanding fra landets traditionelle højskoler. Bent Jørgensen håber, at det samme bliver tilfældet på højskolen på Asterscentret.

–         Vi ønsker at skabe et sted, hvor psykisk sårbare borgere får mulighed for at arbejde med sig selv, mens de får støtte af noget yderst kompetent personale. Samtidig ønsker vi også, at de indgår i et fællesskab med de andre beboere, så de kan støtte hinanden, slutter Bent Jørgensen.

Astershøjskolen er et forsøg, der skal køre 2-3 år. Herefter bliver projektet evalueret, så politikerne kan tage stilling til, om det giver mening at fortsætte højskolen.